Site logo

Ledare från Tidningen Skogsteknik:

Ny teknik och mässor

Skogsteknik fokuserar ofta på ny teknik och det är ju alltid intressant för de som vill hänga med i utvecklingen.

 

Vitsigt om teknik

Apropå teknik läste jag nyligen detta på nätet:

– Mamma, kan elefanter använda datorer?
– Nej, verkligen inte. Varför undrar du det?

– Jo, för de borde väl åtminstone kunna göra ett snabel-a?

 

På samma sida hittade jag följande knepiga fråga:

Hur många instagram går det på ett kilo?

 

Nog vitsat för denna gång. För detta nummer handlar även om allvarliga saker som hur man kan få hjälp när det hänt en allvarlig olycka i skogen och hur man kan förebygga olyckor.

 

Massor om mässor

Det stundar också två skogsmässor i Sverige med bara en veckas mellanrum, nämligen Skogsnolia och SkogsElmia. Hur lyckat är det egentligen och hur många kommer att åka på båda?

Hursomhelst har vi två djuplodande intervjuer med de båda mässansvariga och en hel del andra artiklar om mässorna. För de som vill åka längre bort finns det även en skogsmässa i Rumänien senare i år.

 

Unga startar eget

Det som kanske kan inspirera fler maskinförare till att starta eget är artiklar som handlar om två unga killar som gjort just detta. De är dock verkligen inga lycksökare utan de hade ordentligt på fötterna innan de satte igång.

Slutligen har vi en ny vinkel på den eviga frågan om man ska satsa på mindre eller större maskiner i skogen.

 

Ove Jansson, chefredaktör

Finns det något att lära av gamla ordspråk?

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Så lyder ett gammalt ordspråk och det stämmer verkligen in på skogbruket med länkar i form av planerare, köpare, avverkningslag och transportansvariga.

Det finns idag ett fokus på hur skogsbruket ska nå sina miljömål, hålla ner avverknings kostnader, nå lönsamhet i alla led, klara körskadekraven, men ute i verkligheten ser det ibland helt annorlunda ut. Det är i dessa fall något som inte fungerar riktigt bra, men så länge inte någon annan påpekar detta kan det fortsätta så år ut och år in.

 

Rannsakning behövs

Därför måste alla inblandade verkligen vakna upp och fundera igenom, hur är det hos oss? Fungerar allt som det bör i vårt företag, hos våra kunder och våra samarbetspartners eller finns det saker att förbättra?

Det allra viktigaste i alla former av samarbete mellan olika parter är att så fort man upptäcker något som inte är riktigt bra, säg till! Det kan gälla en kollega i företaget, ägaren eller kunden, vem det är spelar ingen roll.

Nu känner sig många obekväma i denna situation och de allra flesta av oss är nog lite konflikträdda. Då gäller det att sätta sig över denna rädsla för att det ska fungera bättre på jobbet.

Ett annat faktum är att det händer att såväl maskinförare och entreprenörer som tjänstemän på bolagen tror att allt fungerar bra för att de inte har sett något annat än sin egen verklighet. I skogen blir man ju gärna isolerad i jämförelse med de som jobbar inom den gula sidan. Därför är det bra om man kan få tillfälle att komma ut och se hur man jobbar i andra avverkningslag eller andra skogsbruksområden. Alltid finns det något att lära.

 

Flera ben att stå på

Ett annat ordspråk lyder: Man ska inte lägga alla ägg i samma korg. När det gäller skogsentreprenörer kan man tolka det som så att man ska ha flera ben att stå på för att minska risken att bli helt av med uppdrag.

Det kan göras på två sätt; dels se till att du har flera olika uppdragsgivare i skogen, dels att du även investerar i en ”gul” maskin, t.ex. en grävare. På så sätt kan man få en jämnare sysselsättning över hela året. Under vintern när det ofta är stillestånd för grävmaskiner, kan man låta denna maskin arbeta i skogsbruket.

 

Satsa på personalen

Ett lite mindre känt ordspråk lyder ”Ta dig tid att visa dina anställda uppskattning och de kommer att återgälda det på tusen sätt.”

Det är dock inte mindre giltigt för att det okänt och i Skogsteknik har vi haft flera artiklar om hur du som entreprenör kan ta hand om din personal på bästa sätt.

Förutom att visa befogad uppskattning gäller det att se till att de får chansen till kompetensutveckling, förebyggande hälsovård och att de får var delaktiga i företagets skötsel.

Vinstdelning och att göra saker tillsammans vid sidan om jobbet är också viktigt för att höja trivseln och få mer motiverade anställda.

 

Ove Jansson, chefredaktör

När drömmen blir sann

Redan som femåring var Björn Andersson med pappa, farfar och morfar i skogarna i Småland. Björns dröm var redan då att arbeta i en egen skogsmaskin, vilket han berättade för Skogsteknik 2006 då han var 20 år, färdigutbildad maskinförare och fast besluten att bli skogentreprenör.

Idag är Björn 28 år och har åtta år bakom sig som maskinägande skotarentreprenör. Han kan glädja sig åt att vara nästan ren från skulder och har ett företag med god likviditet och eget kapital som ger trygghet och marginaler.

Framgångskonceptet är långsiktigt sparande och varsam körning med minskade stilleståndstider, vilket tillsammans innebär lägre lån.

 

Lättare att säga ja en nej

På SMFs stämma höll entreprenören Anders Wiman ett inspirerande och gripande föredrag där han berättade om sin ungdom då han trots missbruk och utebliven skolgång lyckades resa sig och som 18-åring bli egen företagare i den tuffa bilbranschen. Anders hade alltså även han en dröm som förverkligades.

Jag brukar inte gråta så ofta, men Anders historia hur han helt plötsligt blev sedd för den han verkligen var bakom masken och alla negativa handlingar gjorde ett så starkt intryck på mig att det blev lite fuktigt i ögonen. Och jag var inte ensam om detta.

Anders berättade vidare om sitt liv som entreprenör och jag tror många kände igen sig när han slog fast att det som kännetecknar en sann entreprenör är att han har lättare för att säga ja än nej.

Han levererade också ett mycket gott råd:

– Vill du se din verksamhet blomstra måste du också vara beredd att ändra din ledarroll och låta de anställda växa i din tillit.

 

Drömmen om en bättre skotare

Instruktören och uppfinnaren Peter Larsson hade i nära två år en dröm om att skapa en sortimentsgrip som kunde öka produktiviteten för skotaren. Efter många timmars utvecklingsarbete med kollegor och konstruktörer lyckades de tillsammans få fram en prototyp, som visade sig fungera precis som det var tänkt. Det är inte svårt att förstå den lycka Peter kände då och vid den succéartade premiärvisningen i Färila den där fina höstdagen i slutet av oktober.

Ytterligare en dröm som gick i uppfyllelse!

 

Ove Jansson, chefredaktör

Det kan vara svårt att välja!

Dessa rader skrivs bara några dagar innan riksdagsvalet och enligt flera av dessa otaliga väljarundersökningar är det många som ännu inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på.

 

Många val blir det

Livet är numera fullt av andra val som måste göras:

Vilka fonder ska jag välja för min pension?

Vilken skola ska jag (mina barn) välja?

Vilken mobilleverantör ska jag ha?

Vilken elleverantör ska jag välja?

Vilken TV-leverantör ska jag ta?

Vilka TV-kanaler vill jag ha?

Ska jag köpa ekologiskt odlade matvaror eller inte?

Vad man än väljer kan man aldrig känna sig helt säker på att man valt rätt utan känslan av att man satsat på fel häst tränger sig alltid på. Och det är inte alla som orkar hålla sig uppdaterade på marknaden och byta när något bättre dyker upp.

Ur den aspekten var det enklare förr när det inte fanns så många valmöjligheter, men fråga är hur många som vill tillbaka till den tiden?

 

Val i skogen

Även som skogsentreprenör ställs man inför massor av val:

Ska jag vara trogen min gamla maskinleverantör eller ska jag byta fabrikat?

Ska jag skaffa en egen trailer eller köpa in denna transporttjänst?

Ska jag göra som Mattias och Stefan och utöka maskinparken med en grävare?

Ska jag göra som Johan och satsa på en kombimaskin?

Ska jag göra som Jonas och satsa på friskvård för min personal?

Ska jag fortsätta som entreprenör eller göra som insändarskribenten och gå över till annan verksamhet?

Ska jag satsa på energiavverkning eller hålla mig till det invanda?

 

"Don´t worry – be happy"

Ja, frågorna kan var många och svaren är långt ifrån självklara. Den väg jag valt är att först göra en hyfsat noggrann jämförelse och sedan när jag väl bestämt hålla fast vid detta och intala mig att jag valt rätt.

Och skulle något gå åt skogen totalt brukar faktiskt lösningen på det problemet göra så att det blev bättre än vad det var från början! Så varför oroa sig i onödan?'

 

Ove Jansson, chefredaktör 

Bättre koll på ekonomin ger starkare företag

Till det yttre kan många skogsentreprenörföretag se lika ut, men om man tittar lite närmare på de olika företagens ekonomi går det att se väldigt stora skillnader. I de allra flesta fallen beror det på bristande kunskap i företagande och främst företagsekonomi.

 

Strategi och målmedvetenhet

I en artikel haer vi belyst dessa skillnader genom att redovisa siffror för tolv företag som mycket väl skildrar hur det ser i dag på många håll. Sex företag går bra och sex går riktigt dåligt och i vissa fall är det märkligt att de ännu inte gått i konkurs.

Bland de som går bra redovisar inte alla en stor vinst, men det visar att det går att bygga upp en långsiktig styrka även om vinsterna är måttliga. Allt handlar om strategi och ett målmedvetet arbete mot att skapa ett starkt företag.

 

Viktigt med utbildning

Utbildning är en väg, men det också viktigt att använda sig av bra ekonomiska rådgivare som kan branschen och på så vis hjälper entreprenören att fatta rätt beslut.

Om man har järnkoll på ekonomin minskar risken att räkna bort sig på jobben, något som kan leda till havererad ekonomi och skulder för resten av livet.

Ett problem som några hävdar är orsaken till dålig lönsamhet är bristen på bra framskinförare. Här finns det något av Moment 22 då det är få entreprenörer som har råd att ta emot praktiserande maskinförare samtidigt som det krävs praktik för att bli bra maskinförare. Ett lärlingssystem, liknande det som existerar i Norge borde kunna vara en väg att gå.

 

Ta det GENTLE!

Markskador, dålig produktivitetsutveckling på skotarna och stötig hyttmiljö är frågor som ständigt återkommer i Tidningen Skogsteknik. Frågan är om projektet GENTLE – en korsning mellan en bandvagn och en skotare – kan vara en lösning på dessa tre problem.

 

Ove Jansson, chefredaktör 

Gott och blandat!

De som ägnar sig åt markberedning har säkert vid något tillfälle blivit indirekt anklagade för att göra skada på både natur och fornminnen. Det finns dock tecken på en förbättring på den här fronten

Orsaken till den positiva utvecklingen kan bero på att tjänstemännen som gör kartorna har nu tillgång till bättre underlag, att medvetenheten har ökat och att fler maskinförare har fått utbildning. Men det skulle kunna bli ännu bättre.

 

Få kvinnor i skogen

En ständig fråga inom skogbruket är varför man inte lyckas locka fler kvinnor. I undersökningar som gjorts framträder en bild av en bransch med manlig jargong, svårigheter att kombinera familj med arbete och en känsla hos tjejerna att behöva hävda sig.

Skogsarbete är ju av tradition ett manligt yrke och det får kvinnorna att hålla sig borta. Många tror dessutom helt felaktigt att arbetet är tungt och fysiskt.

Tyvärr har skogssektorn halkat efter både gruvnäringen och transportsektorn när det gäller jämställdhet.

 

Stöldsamtal med justitieministern

Stöder i skogen är alltför vanligt och har nu även blivit en regeringsfråga! På initiativ från justitieministern Beatrice Ask genomfördes ett rundabordssamtal med brottsutsatta skogsentreprenörer för att diskutera diesel- och verktygsstölder.

En entreprenör sa att han upphört med att anmäla stölder för att det inte händer något.

Förslag som kom upp var förenkling av ansökandet av tillstånd att få sätta upp en kamera vid sin koja och dieseltank samt fler lokala poliser.

Stölderna måste minska för de tär hårt på ekonomin hos de som drabbas.

 

Entreprenörsforum

En annan bra sak för skogsentreprenörerna är bildandet av Entreprenörsforum, en grupp som ska fokusera på de frågor som är viktigast för skogsentreprenörer och som ska stärka konkurrenskraften för svenskt skogsbruk.

Gruppen består av sex representanter för SMF, sex övriga entreprenörer och sex forskare på Skogforsk.

inloggning


Framgångsrecept och nätverk

Vi har genom åren haft tre temanummer om kvinnor i skogen i Tidningen Skogsteknik. Eftersom det inte finns så många kvinnliga maskinförare och ännu färre kvinnliga entreprenörer har det inte varit så lätt att leta upp dessa runt om i Sverige.

Sagan som var sann
När så Milan Rupertsson – en fotomodell från Kongo – blir framgångsrik och prisbelönt skogsentreprenör i lilla Stöde bara fem mil från redaktionen var det liksom bara för bra för att vara sant.
Men det var riktigt och då Milan berättade om sin bakgrund som ägare till en klädesbutik och studier i marknadsföring och företagsekonomi och inte minst när jag upptäckte hennes okuvliga vilja, mod och äkta entreprenörsanda var ingenting konstigt längre.
För det är ju så att vad man än har för bakgrund så är det främst de egna egenskaperna och förmågan som avgör om man ska lyckas som entreprenör eller inte.
 
Oumbärlig för kunden
I reportaget om Tomas Granström i Storuman framgår det också tydligt att han har vad som krävs för att bli en bra skogsentreprenör, nämligen en vilja att utveckla företaget så att det kan leverera exakt vad deras kunder vill ha. På det sättet blir man en tillgång som kunden inte vill vara utan.
En flexibel verksamhet med många ben att stå på, flera kunder och inte minst ett antal äldre maskinförare – några är pensionärer – som fungerar som mentorer och lärare för unga killar när de ska skolas in i Tomas maskiner, är också bra framgångsrecept.
 
Direktkontakt med skogsägarna
Apropå det där med flera kunder så har jag tidigare på ledarplats slagit ett slag för att entreprenörerna ska, om det är möjligt, vända sig direkt till skogsägarna och ta på sig kompetta avverkningsuppdrag inklusive planeringsjobb själva.
Ett företag som anammat dessa tankar är Br Svenssons Skog AB. De har gått ifrån det traditionella sättet att arbeta och erbjuder skogsägare helhetsuppdrag, istället för att bara arbeta på uppdrag av de stora skogsbolagen.
 
Nätverk blir allt viktigare
Vatten till denna kvarn fick jag på SMFs årstämma då jag lyssnade på ett föredrag av Stefan Hyttfors. Han trollband åhörarna med en mycket intressant och tankeväckande föreläsning om tillståndet i världen och om framtiden.
Det som skogsentreprenörerna främst kunde ta till sig är att man måste bli ännu bättre på att anpassa sig till förändringar. Förutom tekniska framsteg på maskinsidan handlar det mer om förändringar beträffande kommunikation, information, företagsstruktur och hur vi samarbetar.
Det gäller också att skapa förändringar själv och inte bara vänta på de som kommer. Nätverk och relationer blir inte bara viktigare, de kommer att betyda allt för att man ska kunna överleva.

Ove Jansson, chefredaktör
Kommentarer
Läs äldre artiklar...